Home Horeca Aan welke eisen moet een horeca koelkast voldoen?

Aan welke eisen moet een horeca koelkast voldoen?

by Sander
Coca cola koelkast

Wij vroegen ons af aan welke eisen een horeca koelkast aan moet voldoen. Speciaal om die reden zijn wij op onderzoek uit gegaan. In principe is het heel eenvoudig. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft voor bederfelijke levensmiddelen een eis opgesteld, deze dienen bewaard te worden onder een tempratuur ten hoogste 7 °C.

het gaat hierbij om de volgende producten.

  • Vlees
  • Melk
  • Kaas

Voor alle producten die geen bewaartempratuur op de verpakking hebben staan geldt een opslag ten hoogste 7 °C. Voor de volledige lijst “Bederfelijke levensmiddelen” vind je via de link naar het nvwa.

Binnenkomende producten op tempratuur houden

Het spreekt voor zich dat je als horecazaak niet alle voedingswaren die je binnen krijgt meteen zal kunnen gebruiken. Tot op het ogenblik dat ze worden gebruikt is het echter van belang dat ze op temperatuur worden gehouden. Verschillende ingrediënten zullen voor enige tijd in een vrieskast worden bewaard, maar voor heel wat zaken geldt dat je ze gewoon lekker fris zal willen houden in een horeca koelkast. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat een behoorlijk aantal verschillende factoren de keuze van je koelkast kunnen beïnvloeden. Ben jij ook benieuwd om welke zaken het hierbij precies gaat? In dat geval is het de moeite waard om  je even te verdiepen in de eisen die hier op deze pagina staan aangegeven.

Over welke uitstraling moet je horeca koelkast beschikken?

Onder het mom “het oog wil ook wat” spreekt het voor zich dat je bij het kopen van een horeca koelkast ook altijd rekening zal willen houden met de uitstraling waarover ze beschikt. Wat dit betreft zijn er twee aandachtspunten om rekening mee te houden, namelijk:

  1. Uit welk soort materiaal is de horeca koelkast vervaardigd?
  2. Beschikt ze over een glazen of een ondoorzichtige deur?

Wat het materiaal betreft kan er worden vastgesteld dat de belangrijkste keuze moet worden gemaakt tussen enerzijds RVS en anderzijds wit staal. Voor RVS geldt dat het er om bekend staat een ongelofelijk duurzaam materiaal te zijn welke er niet alleen goed uitziet, maar bovendien ook nog eens ongelofelijk kwalitatief is. De keerzijde van de medaille is wel dat een horeca koelkast in RVS vrij duur kan zijn in aankoop. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je er gegarandeerd heel wat jaren genot van zal ondervinden. Dat speelt uiteraard ook.

De keuze voor een koelkast die wordt gemaakt van wit staal doe je dan ook hoofdzakelijk omdat je de aankoopprijs niet nodeloos hoog wil laten oplopen. Toch, een dergelijke koelkast kan na een beperkte periode reeds sporen van slijtage gaan vertonen en dat is natuurlijk vrij vervelend. In het bijzonder wanneer je beschikt over een open keuken en / of wanneer je koelkast dus ergens in het zicht van je gasten of klanten staat is het eigenlijk altijd aan te raden om de voorkeur te geven aan een exemplaar die is gemaakt van RVS.

Eigenlijk op zoek naar een horeca vrieskast? Klik hier!

Hoe belangrijk is de deur van je horeca koelkast?

Bovenstaande brengt ons gelijk bij het tweede aandachtspunt waar je rekening mee wil houden bij het aanschaffen van je horeca koelkast, namelijk de deur waarover ze moet beschikken. De keuze gaat op dit vlak tussen een glazen deur en een exemplaar welke volledig dicht is. In het laatste geval kan je rekenen op betere isolerende eigenschappen, maar daar staat tegenover dat de inhoud van de koelkast niet zichtbaar is. Dit maakt het lastiger voor bijvoorbeeld gasten van een horecazaak om een keuze te kunnen maken uit een bepaald aanbod. In ieder geval, ook het soort deur waar je koelkast over moet komen te beschikken is dus in de praktijk zeker en vast iets om rekening mee te houden.

Hoe moet er precies worden gekoeld?

Ongetwijfeld het belangrijkste aandachtspunt bij het kopen van een koelkast voor in je horecazaak is de manier waarop ze moet koelen. Veel mensen gaan er vanuit dat een koelkast voor in de horeca eigenlijk over min of meer dezelfde eigenschappen kan beschikken als een exemplaar dat gewoon thuis in een privéwoning wordt gebruikt. Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen, dat is dus zeker niet het geval, integendeel. Bij het aanschaffen van een koelkast voor in de horeca kan er een keuze worden gemaakt uit deze opties:

  1. koelkast met statische koeling;
  2. Een koelkast met geventileerde koeling;
  3. Een koelkast met geforceerde koeling;

Voor welke van deze verschillende opties jij op het einde van de rit zal gaan kiezen is in de praktijk niet alleen afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar ook zeker van het budget dat je voor handen hebt. Dit gezegd hebbende is het zo dat ervoor een professionele omgeving zoals een horecazaak in de praktijk bij voorkeur wordt gekozen voor een koelkast die beschikt over een geforceerde koeling. Alleen op deze manier kan je er namelijk honderd procent zeker van zijn dat de koeling op de best mogelijke manier kan gebeuren.

Waarom is een geforceerde koeling zo belangrijk?

Voor geforceerde horeca koelkasten geldt dat het modellen zijn die beschikken over een losse verdamper. De koelleidingen zitten verwerkt in deze verdamper in plaats van in de zijwanden zoals het geval is bij een statisch exemplaar. Vanuit de zijwanden wordt de koude lucht dan als het ware in de koelkast geblazen. Je kan deze manier van werken een beetje vergelijken met de werking in de verse melkafdeling van een supermarkt. Wanneer je hier naar binnen treedt zal je kunnen vaststellen dat je de koude lucht tegen je hand voelt blazen op het ogenblik dat je bijvoorbeeld een pakje melk neemt. In ieder geval, ben je op zoek naar een geschikte koelkast om in een professionele omgeving gebruik van te maken? Dan zal je altijd kunnen vaststellen dat een exemplaar met geforceerde koeling veruit de beste keuze is.

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy