Home BierAlcoholvrij hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

by Sander
alcoholvrij bier

Alcoholvrije bieren doorlopen zo ongeveer het volledige ‘normale’ brouwproces: een pulp maken, het wort koken, hop toevoegen en fermenteren. Terwijl gewone bieren vervolgens worden gebotteld, in een fust wordt gedaan of ingeblikt wordt. De alcohol van niet-alcoholische bieren wordt verwijderd of verminderd.

Twee manieren van alcoholvrij bier maken

Er zijn meerdere methodes om alcoholvrij bier te brouwen. Maar eigenlijk worden er slechts twee echt gebruikt. Zo wordt er voornamelijk gebruikt van de volgende technieken

  • Vacuümdestillatie
  • Speciale gist

Vacuümdestillatie

Bij de manier van de vacuümdestillatie wordt de alcohol als het ware uit het bier gebrand.

Speciale gist

De tweede techniek; speciale gist spreekt eigenlijk voor zich. Hier wordt een gist gebruik die geen tot nauwelijks alcohol bevat. De gist kan de suikers niet goed omzetten in alcohol maar neemt hierbij wel de lekkere biersmaak mee. Vaak wordt er bij dit proces wel flink gebruik gemaakt van hop, hierdoor krijg je de beleving dat je een echt biertje aan het drinken bent.

Populariteit alcoholvrij bier

Alcoholvrij stijgt al jarenlang in populariteit, mensen gaan steeds bewuster om met hun gezondheid en in dit dieet past niet altijd een biertje met alcohol. Daarnaast is het een uitkomst voor de Bob. Hierdoor kan hij/zij alsnog genieten van een biertje en kan vervolgens iedereen veilig thuis brengen.

trend alcoholvrij bier

Zoals in bovenstaande grafiek te zien is (zoekopdrachten 2004 vs heden – augustus 2020) zien we duidelijk dat er een stijgende trend gaande is. Niet zo gek, want de kwaliteit van de alcoholvrije bieren zijn behoorlijk toegenomen. Toen we er voor de eerste keer van hoorden was alcoholvrij bier eigenlijk niet te drinken. De smaak kwam niet overeen met een regulier biertje en dat hebben de brouwers door de loop der jaren behoorlijk weten te verbeteren.

Alcoholvrij VS alcoholarm

In Nederland mag een bier of andere drank alcoholvrij genoemd worden wanneer deze drank 0.1% alcohol bevatten. Alcoholarm mag daarbij tot 0,2% alcohol bevatten. Bij een alcoholvrij bier drink je dus niet helemaal alcoholvrij, dit is wel verwaarloosbaar. Je moet een veste vent zijn om hier dronken van te worden.

Welke soorten alcoholvrije bieren bestaan er?

Hierover heeft de consumentenbond een mooi artikel geschreven. Zij hebben een mooie top 10, met beschrijving geschreven. Over de smaak van de verschillende bieren

Meer te weten komen over bier of de meest lekkere gerechten? Houdt onze website in de gaten!

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy