Home BierAlcoholvrij Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier

by Sander
Alcoholvrij bier

Als je denkt aan alcoholvrij bier, denk je al snel aan een Bavaria 0.0 of een Heineken 0.0 Er zijn natuurlijk ook de speciaal soorten 0.0 biertjes, zoals Radler 0.0 of Rosé 0.0 die een frisse, iets zoetere smaak hebben.

Geschiedenis alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier ontstond in de islamitische landen voor het eerst in grote hoeveelheden. Dit was in het eind van de 20e eeuw. In Nederland ging het iets anders en duurde het allemaal iets langer. Het merk Bavaria kwam als eerste met een alcoholvrij biertje. Dit was in 2010 nog, het eerst Bavaria 0.0% biertje. De populariteit nam geleidelijk toe in Nederland en een jaar later al, in begin 2011, kwam Bavaria met het volgende 0.0 biertje, de Bavaria Rosé.

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Het brouwen van alcoholvrije biertjes is gefocust op het zo min mogelijk alcohol laten ontwikkelen. De brouwers laten het gist opkomen en zodra de gistcel alcohol wil gaan vormen, sluiten ze het proces af. Bavaria 0.0 en Grolsch 0.0 worden op deze manier gemaakt.

Je kan biertjes ook destilleren. Dat is wanneer er in eerste instantie bij het brouwen wel alcohol in het biertje zit. Daarna wordt door het destilleren de alcohol weer uit het bier gehaald. Heineken 0.0 en Hertog Jan 0.0 biertjes worden op deze manier gemaakt. Meer informatie over het maken van alcoholvrij bier vind je hier

Buitenlandse en Nederlandse brouwers

Een alcoholvrij biertje bestellen op het terras? Kijk goed naar de alcoholpercentages per biertje. Hoewel er alcoholvrij bier op de kaart staat, is er een verschil tussen Nederlandse en buitenlandse brouwers in het alcoholvrije bier. De biertjes van de buitenlandse brouwers mogen tot 0.5% alcohol bevatten om nog alcoholvrij genoemd te worden, waar de Nederlandse brouwers onder de 0.1% moeten zitten. Let dus op wanneer je een biertje besteld hoeveel alcohol erin zit.

Alcoholvrij: waarom?

Dus waarom zou je in plaats van een biertje met, juist een biertje zonder alcohol bestellen? Het kan zo zijn dat je gewoon even geen zin hebt in alcohol. Dan kan je toch zin hebben in de smaak van bier. Het kan ook zijn dat je vanwege je gezondheid even geen alcohol mag drinken. Dan is een alcoholvrij biertje wel een goede oplossing.

Ook kan het zijn omdat je zwanger bent bijvoorbeeld en geen alcohol mag drinken. Bekijk wel goed het etiket op de alcoholvrije biertjes, vanwege de regel in buitenlandse en Nederlandse brouwers. Je kan ook altijd aangeven bij de horecamedewerker dat je een 0.0% biertje moet hebben.

De BOB zijn. Het gebeurt ons allemaal. Je moet nog terugrijden naar huis in de auto en je vrienden rekenen op jou om nuchter te blijven. Ook dan is het drinken van een alcoholvrij biertje op het terras een goede oplossing.

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy