Home Bier brouwen Bier brouwen in 4 eenvoudige stappen

Bier brouwen in 4 eenvoudige stappen

by Sander
Proost

Thuis bier brouwen is eenvoudig. Als je zonder hulp bami uit een pakje van Conimex kan je ook bier maken. Let op, dit is wel écht de ultieme basis manier hoe je bier kunt brouwen. Een volledige guide met een stappenplan zal later verschijnen op onze website.

 1. Voorbereiding
 2. Brouwen
 3. Fermenteren
 4. Bottelen

Benodigdheden

Verzamel je brouwapparatuur. Je hebt de volgende items nodig:

Brouwketel
Vergister + Air Lock
Trechter (optioneel)
Ontsmettingsmiddel (Liever geen afwasmiddel)
Automatische sifon
Cocktail lepel
Bierreceptenpakket (of individuele ingrediënten)

Als het verzamelen van dat alles te veel werk lijkt, kies dan gewoon een van de bierbereidingskits. Er zijn veel websites die deze kits aanbieden. En heel erg duur zijn ze vaak ook niet, zoals deze onderstaande van Brew Monkey.

Stap 1: Ontsmetten, desinfecteren, poetsen:

Je brouwproces begint hier en is één van de belangrijkste stappen die je erg serieus wilt nemen. Ga hier niet nonchalant mee om. Wanneer je oppervlakte en gereedschap niet schoon is, is de kans groot dat je brouwsel mislukt.

Maak geen gebruik van een regulier schoonmaakmiddel zoals alles reiniger of Dreft. Het kan namelijk voorkomen dat je dit terug proeft in je bier en dat wil je niet. Hiervoor kan je bijvoorbeeld SaniClean Five Star voor gebruiken.

Maak je oppervlakte, je omgeving en zelfs de vloer erg goed schoon. Hierdoor verklein je de kans om het brouwproces om zeep te helpen!

Stap 2: Brouwen

 1. Granen weken / Steeping grains. Vul uw brouwketel van 20 liter met 9,5 liter water. Terwijl je je water verwarmt, laat je je granen 20 minuten trekken, of totdat je water 75 graden bereikt. Als je je granen verwijdert, laat het water dan uit de graanzak en in de ketel druppelen. Knijp niet in de graanzak, want je wilt niet dat er tannine vrij komt, deze kunnen je bier ongewenste geven.
 2. Breng de ketel aan de kook – Zodra uw ketel aan de kook komt, haal je hem van het vuur en voegt u moutextracten toe. Zodra het extract is opgelost, breng het weer aan de kook. Hop wordt nu met verschillende tussenpozen toegevoegd. (Opmerking: pas op dat je ketel niet overkookt wanneer je de hop toevoegt) .Raadpleeg uw exacte recept om aan te geven wanneer u hop aan de kook moet toevoegen.
 3. Je hebt nu wort – ook wel suikerwater genoemd. Koel je mort zo snel mogelijk af. Dit kan op twee manieren worden gedaan:
 • IJsbad – Zet uw pot eenvoudig in een gootsteen gevuld met ijswater.
 • Gebruik een wortkoeler – Plaats de koeler in uw wort. Laat koud water uit uw kraan door de koeler naar de gootsteen lopen. Een wortkoeler is de meest effectieve manier, maar beide zullen de gewenste resultaten opleveren.

Stap 3: Fermenteren

Vergeet niet al je benodigdheden te ontsmetten! Vervolgens…

 1. Giet de afgekoelde wort in de vergister. Sommige brouwketels hebben zelfs een klep om gemakkelijk de wort in de vergister te doen.
 2. Voeg water toe tot circa 19 liter.
 3. Belucht je wort door het rond te schudden in een bakje. Gist heeft zuurstof nodig en er komt meer zuurstof bij wanneer je dit rond schud in een bakje.
 4. Voeg gist toe. Droge gist is het gemakkelijkst, omdat je het niet van tevoren hoeft te bereiden. Ontsmet het gistpak + schaar, snijd de hoek van het gistverpakking af en giet de gist in de vergister.
 5. Sluit uw vergister, voeg een vergistingsluchtslot toe en bewaar op een donkere, koele plaats. Je brouwsel moet rond de 20 graden blijven om goed te fermenteren.

Stap 4: Bottelen

Nadat de gisting is voltooid, meestal binnen twee weken, is het tijd om je bier te bottelen.

 1. Maak alles schoon: flessen, flessenvuller, doppen, bottelemmer en eventueel gebruikte transferslangen. Gebruik een flessenborstel voor uw flessen.
 2. Kook je zelfgekozen suiker in 500 ml water. Nadat het is afgekoeld, voeg je dit rechtstreeks toe aan de bottelemmer. Hiervoor kan je gewoon tafelsuiker voor gebruiken óf een ander soort. Dit is geheel aan jezelf.
 3. Hevel het bier uit je vergister en in je bottelemmer. Laat zoveel mogelijk bezinksel in de vergister.
 4. Vul de flessen. Bevestig de flesvuller aan de slang en de slang aan de kraan van de bottelemmer. Open de kraan van de bottelemmer en duw de flessenvuller naar de bodem van de fles.

OPMERKING: vul elke fles helemaal tot aan de rand. Wanneer u de flessenvuller verwijdert, blijft er aan de bovenkant van de fles de perfecte hoeveelheid ruimte over.

 1. Sluit de flessen af ​​met doppen en een sluitdop.
 2. Bewaar de flessen ongeveer twee weken bij kamertemperatuur. Dit geeft je bier de tijd om te carboneren.

Nog extra hulp nodig bij het brouwen van je biertje?

Wij raden je dan zeker aan om dit boek aan te schaffen.

Gefeliciteerd, je hebt zojuist je eigen bier gemaakt!

Nu is het de taak om je bier in de koelkast te zetten en een aantal goede vrienden uit te nodigen om jouw eigen bier te proeven!

Proost

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy