Home Geen categorie Bier tegen nierstenen

Bier tegen nierstenen

by Sander

(Antwoord onderaan artikel)

Nierstenen staan ​​algemeen bekend om de ondragelijke pijn die ze kunnen veroorzaken. Deze “stenen” zijn in feite kristallen die worden gevormd uit een deel van de materialen in de urine. Vorming van nierstenen treedt op als er te veel afvalmateriaal is en niet genoeg vloeistof, en elementen van de urine samenkomen om deze kristallen te vormen. De meest voorkomende materialen die bij nierstenen worden gebruikt, zijn calcium, uraat, cystine, fosfaat, oxalaat en xanthine.

Er zijn vier verschillende soorten nierstenen:

 • Calciumoxalaat: de meest voorkomende vorm, vaak het gevolg van een calciumtekort en / of uitdroging
 • Urinezuur: een ander veel voorkomend type, meestal een gevolg van een hoge purine-inname
 • Cystine: zeldzaam en vaak erfelijk
 • Struviet: een minder voorkomende steen die wordt veroorzaakt door infectie


Symptomen

Zelfs een niersteen ter grootte van een zandkorrel kan buitengewoon pijnlijk zijn, en zeer opvallende symptomen volgen vaak de vorming van een steen. Zodra een steen enige vorm van blokkering of irritatie veroorzaakt, kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Bloed in de urine
 • Koorts Misselijkheid
 • Ernstige pijn in de onderrug
 • Niet aflatende buikpijn
 • Stinkende urine
 • Urine die er troebel uitziet
 • Rillingen

Alcohol en nierstenen

Hoewel er geen directe causaliteit is gevonden tussen het drinken van alcohol en de vorming van nierstenen, kan alcohol bijdragen aan een verhoogd risico op de vorming van stenen via verschillende wegen. Bier en graanalcohol hebben volgens hoog purinegehalte. Purines zijn chemische verbindingen die kunnen leiden tot nierstenen van urinezuur. Urinezuur wordt normaal gesproken via de urine uit het lichaam afgegeven, maar de aanwezigheid van overmatige purines kan leiden tot ophoping van het zuur en uiteindelijk resulteren in een niersteen.

Uitdroging kan ook bijdragen aan de vorming van nierstenen. Calciumoxalaatstenen kunnen zich vormen als gevolg van uitdroging, en het is bekend dat alcohol het systeem uitdroogt als een diureticum. Meer geconcentreerde urine kan leiden tot de vorming van kristallen.

Volgens de Johns Hopkins University kan zwaarlijvigheid, of het nu mild of ernstig is, het risico van een persoon op nierstenen drastisch verhogen. Het consumeren van alcohol kan leiden tot gewichtstoename, waardoor iemand op de weg naar zwaarlijvigheid kan komen, waardoor het risico op nierstenen toeneemt.

Alcoholmisbruik gedurende een lange periode kan de nieren beschadigen en een risico op nieraandoeningen opleveren. Dat kan ook resulteren in een verhoogd risico op nierstenen.

Hoewel overmatig alcoholgebruik iemand een groter risico op nierstenen kan geven, is aangetoond dat matige consumptie nierstenen kan voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat bier, witte wijn en rode wijn allemaal kunnen helpen het risico op nierstenen te verminderen als ze in een matige snelheid worden geconsumeerd.

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy