Home BierDonker bier Donker Engels bier

Donker Engels bier

by Sander
Donker bier

Waar doet een donker Engels bier je aan denken? Waarschijnlijk aan Guinness of aan een hele donkere Engelse Pub. Deze combinatie gaat trouwens hand in hand met elkaar. Donker bier of Brown Ale komt van oorsprong inderdaad uit het regenachtige Engeland. Maar er zijn nog meer landen die een heerlijk donker biertje binnen brouwen. Wat is het verschil tussen deze bieren en wat eet je bij deze bieren?

Wat is donker bier

Even de spijker op zijn kop; de naam komt natuurlijk van de donkere kleur van het biertje. Sommige bieren lijken wel zwart te zijn waar andere bieren licht donker van kleur zijn. De smaken kunnen ook enorm verschillen, zo zijn veel donkere bieren zoet van kleur en kunnen andere merken vrij bitter zijn. Maar hoe is deze brown ale onder ons gekomen?

Geschiedenis donker bier

Donker bier komt omstreeks uit de 17e eeuw. De Britten zijn hiermee begonnen maar helaas verloor het al snel zijn populariteit. Rond 1800 bleek dit een uitstervend biersoort te zijn. Verschillende brouwerijen gingen deze biersoort steeds vaker gebruiken als hun basis van hun eigen bier. Dit was namelijk veel goedkoper. Pas aan het einde van de 19e eeuw begon dit donkere biertje weer in populariteit te stijgen. Eindbazen van de brouwerij Mann in Engeland wisten dit voor elkaar te boxen. En ze hielden er ook wel van, vandaar dat het alcoholpercentage die tijd een stuk hoger lag bij de donkere bieren zoals we die nu kennen.

Omstreeks 1920 begon de fomo en begonnen meerdere brouwerijen donkere bieren te maken. Deze verspreiding kwam mede omdat het verenigd Koninkrijg gebottelde bieren wilde. De afgelopen tientallen jaren zijn donkere bieren steeds minder sterk geworden in vergelijking tot de Brown Ale uit het Noorden van Engeland. In Nederland en Belgiƫ hebben we altijd al donkere bieren gekend. Hier worden deze bieren ook wel dubben bier genoemd.

mout

Hoe Moak ‘t?

Vroeger werd donker bier gewoon gebrouwen met PURE BRUINE MOUT. Zoals het hoort. In de huidige tijd doen is de basis bleke mout. Hier worden vervolgens weer donkere mouten aan toegevoegd, beetje suf maja. Dit geefft wel die lekkere zoetige, moutige smaak en is hierdoor super goed te combineren bij lekkere gerechten.

Eten en bier

Donker Bier en Eten

Zoals we eerder al aangaven. Donker bier kan je heel goed combineren bij verschillende soorten gerechten. Maar ook gewoon lekker simpel bij een snack. Noten, Kaas, Tapenades met brood of Pesto zijn lekker bij dit biertje. Je kan trouwens ook heel goed koken met donker bier. Zo zijn er veel verschillende gerechten te verzinnen in combinatie met Guinness. Over verschillende gerechten in combinatie met bier kan je hier meer over lezen.

Zin in meer verschillende bieren gekregen?

Goed nieuws! Wij hebben genoeg tips over lekkere bieren en gerechten. Hou je misschien van Witbier? Of ga je toch voor een lekkere IPA, Triple of Kriek? Genoeg lekkere bieren en recepten te vinden op Bierproefwinkel. Wil je zelf een artikel plaatsen? Neem dan even contact met ons op.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy