Home Bier Hoe je van je bierbuik af komt

Hoe je van je bierbuik af komt

by Sander
bier buik

Wat is een bierbuik?

Veel mannen hebben een bierbuikje. De buikstreek is de plek waar, bij mannen, de overtollige calorieën worden opgeslagen. Bij vrouwen is dit meer rondom de heupen en de billen. Een bierbuikje kan je krijgen door het regelmatig drinken van bier maar kan ook komen door te weinig beweging of te veel suikerrijke voeding. Een bierbuik is meer dan cosmetisch vervellend; vet wat in de buikstreek wordt opgeslagen brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is daarom goed om een bierbuikje aan te pakken. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Wat veroorzaakt een bierbuik?

Het is niet per se bier, maar te veel calorieën die je getailleerde taille kunnen veranderen in een buik die boven je broek uitsteekt. Elke vorm van calorieën – of het nu gaat om alcohol, suikerhoudende dranken of te grote porties voedsel – kan het buikvet verhogen. Alcohol lijkt echter een bijzondere associatie te hebben met vet in de buik.

Over het algemeen wordt alcoholgebruik geassocieerd met grotere tailles, want als je alcohol drinkt, verbrandt de lever alcohol in plaats van vet.

Bier krijgt ook de schuld omdat alcoholcalorieën snel kunnen oplopen na een avondje doorzakken. Een doorsnee bier bevat 150 calorieën – en als je er meerdere in één keer achterover tikt, kun je een ernstige calorie-overbelasting krijgen.

En vergeet de calorieën niet van het voedsel dat je wegspoelt met die bieren. Alcohol kan je eetlust vergroten. Verder, als je bier drinkt in een bar of op een feest, is het eten dat voorhanden is vaak dikmakende kost zoals pizza, droge worst, kaas en gefrituurd voedsel.

Waarom heet het een bierbuik?

Een bierbuik is een uitpuilende buik. Mannen kunnen dit hebben terwijl ze op de rest van het lichaam niet echt vet zijn. Het vet concentreert zich echt rondom de buikstreek. Het is een kenmerkend bij mannen die dagelijks de kroeg bezoeken en wordt daarom bierbuik genoemd. Door regelmatig alcohol te drinken daalt het testosterongehalte waardoor het lichaam meer vet gaat opslaan, het metabolisme gaat achteruit. Mannen die dagelijks 3 of meer glazen bier drinken hebben 80% kans op het krijgen van een bierbuik dan mannen die niet drinken.

Maar ook mannen die geheelonthouder zijn kunnen een bierbuik krijgen. De buikstreek is simpelweg de regio waarin het mannelijke lichaam lichaamsvet als eerste opslaat. En vervellend genoeg is dit ook de hardnekkigste regio om vet kwijt te raken. Het is zelfs de regio waarin vet als laatste verloren gaat.

Het gevaar van een bierbuik

Heb je een bierbuik dan komt dit omdat vet zich rondom de organen heeft opgeslagen. Dit wordt het viscerale vet genoemd. We helemaal allemaal een klein beetje visceraal vet nodig. Dit dient ter bescherming van de organen tegen stoten of andere invloeden van buitenaf. Maar teveel visceraal vet is slecht voor de gezondheid. Zelfs mensen die er verder slank uit zien kunnen te veel visceraal vet hebben.

Te veel visceraal vet zorgt ervoor dat de insulinegevoeligheid slechter wordt. Bij een verminderde insulinegevoeligheid wordt de kans op overgewicht groter alsmede de kans op diabetes type 2. Visceraal vet zorgt ook voor inflammatie. Inflammatie zijn laaggradige ontstekingen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Inflammatie legt beslag op de capaciteit van het immuunsysteem zodat je vatbaarder wordt voor infectieziekten. Op de langere termijn kan chronische inflammatie overgaan in chronische ziekten zoals Alzheimer, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Bier en hop

Voor het bereiden van bier wordt gebruik gemaakt van hop. Dit geeft een zoet tegengewicht tegen het bier van zichzelf vrij bitter van smaak is. Hop bevat een stof die fyto-oestrogeen wordt genoemd. Dit is een plantenstof die het vrouwelijke hormoon oestrogeen imiteert. Drink je vaak bier dan kan dit voor hormonale veranderingen zorgen. Het testosterongehalte wordt lager terwijl het oestrogeengehalte hoger wordt. Hierdoor gaat je lichaam meer lichaamsvet opslaan waardoor je een bierbuikje krijgt.

Wat te doen bij een bierbuik?

Heb je een bierbuik dan is het goed om een aantal aanpassingen in je dieet te gaan maken. Het drinken van alcohol belast de lever. Het is daarom goed om minder voedingsmiddelen te eten die de lever belasten. In ieder geval op de dagen dat je bier wilt drinken. Een overschot aan glucose legt een groot beslag op de lever. Glucose is afkomstig van de koolhydraten die we eten en van de suikers die fabrikanten tegenwoordig in veel voedingsmiddelen stoppen. Bronnen van koolhydraten die veel mensen eten zijn pasta, rijst, aardappelen en brood. Het lichaam heeft maar een beperkte capaciteit om glucose op te slaan. Het overschot aan koolhydraten wordt door de lever omgezet in vet zodat het opgeslagen kan worden. De lever is ook belast met de verwerking van fructose (een vorm van suiker) en het afvoeren van lichaamsvreemde stoffen.

Lichaamsvreemde stoffen zijn stoffen die niet in het lichaam thuis horen. De lever en de nieren zijn belast met de taak om deze af te voeren. Zo vormen alcohol, bestrijdingsmiddelen, cosmetica, luchtvervuiling, tabaksrook een belasting op het zuiverend vermogen van het lichaam. Je kan dit ondersteunen door een lever reiniging te doen. Zeker als je regelmatig drinkt is het goed om een paar keer per jaar een detox te volgen.

Het is goed om een deel van de koolhydraten in je dieet te vervangen voor eiwit- en vetrijke voedingsmiddelen. Zo hou je de bloedsuikerspiegel beter stabiel en ontlast je de lever.

Drink je regelmatig dan helpt het natuurlijk ook om minder of minder vaak te gaan drinken. Drink je zo nu en dan om ontspannen te kunnen worden bedenk dan dat helemaal stoppen met drinken averechts kan werken. Stress is namelijk iets wat zorgt voor het vasthouden en opslaan van vet. Dit komt omdat het stress hormoon cortisol zorgt voor het vasthouden en opslaan van vet. Wil je afvallen dan is het daarom belangrijk dat je zo min mogelijk stress hebt en voldoende ontspanning hebt. Zorgt een glaasje drank normaal gesproken voor de nodige ontspanning dan kan je dit ook in iets anders gaan zoeken. Veel mensen hebben baat bij bijvoorbeeld yoga, mindfulness of meditatie. Maar dit is voor iedereen persoonlijk.

Het is ook goed om meer te gaan bewegen. Sporten zorgt voor een betere insulinegevoeligheid. Glucose wordt dan beter opgenomen door het bloed. Door deze verbeterde opname heb je minder insuline nodig. Dit is gunstig als je je bierbuikje kwijt wilt. Het hormoon insuline zorgt namelijk voor de opslag en het vasthouden van buikvet. Als de bloedsuikerspiegel omlaag gaat dan kan ook de insulinespiegel omlaag en wordt het makkelijker om buikvet te verbranden.

Het is in ieder geval belangrijk om je niet te laten ontmoedigen als je van je buikje af wilt. Bedenk dat mannen pas als laatste hun buikvet zullen verliezen. Het kan daarom lang duren voordat je resultaat te zien zal krijgen.

Ik wil van mijn bierbuik af!

In de zomer, tijdens de feestdagen of op teveel feestjes geweest? Heeft dit een negatieve invloed gehad op je buik en wil je hier snel verandering in brengen? Helaas, je zult in beweging moeten komen. Sorry dat we het slechte nieuws moeten brengen.

Bierbuik veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het om van een bierbuik af te komen?

Het opbouwen van spieren door het hele lichaam is een cruciale stap om bij van je bierbuik(je) af te komen. Hoe meer spieren je opbouwt des te sneller zal de bierbuik verdwijnen. Door tien tot twaalf weken consistent lichaamsbeweging te doen zul je al snel een afname van je bierbuik zien.

Wat is de oorzaak van een bierbuik?

Te veel calorieën van welk soort dan ook, of ze nu afkomstig zijn van alcohol of suikerhoudend voedsel of gewoon van het eten van te veel voedsel, kan het buikvet vergroten. Aangezien een gemiddeld biertje meer dan 150 calorieën kan bevatten, duur het niet lang voordat de calorieën worden opgenomen (in de buik).

Van welk eten krijg je een bierbuik?

De “Bierdarm” is niet alleen een mythe. Voedingsmiddelen met veel eenvoudige suikers, zoals die in snoep, frisdrank en bier, bevatten veel calorieën. Extra calorieën worden uiteindelijk als vet in het lichaam opgeslagen. Het consumeren van voedsel en dranken met veel suiker kan snel leiden tot gewichtstoename.

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy