Home Bier brouwen Interessante specerijen om bier mee te brouwen

Interessante specerijen om bier mee te brouwen

by Sander
bierproefwinkel.nl specerijen voor bier

Unieke smaken zijn al honderden jaren de ultieme zoektocht van biermeesters en bierbrouwers. Door interessante smaken toe te voegen aan hun kenmerkende mix van hop, gerst, tarwe, gist en water kunnen ze een kenmerkende, klassieke stijl produceren die de consument kan herkennen en waarvan hij keer op keer kan genieten.

Hop is de meest gebruikte smaakmaker in de hedendaagse brouwsels, maar het was niet altijd de standaard. Op plaatsen waar hop niet goed groeide, werden in plaats daarvan andere planten zoals klis, heide, jeneverbes of goudsbloem gebruikt. Het gebruik van specerijen in bieren gaat bijna even ver terug als het begin van het brouwen van bier, omdat brouwers iets lekkers wilden om te drinken. In de Middeleeuwen werd een mengsel van kruiden en specerijen dat gebruikt werd om bier te bewaren en op smaak te brengen, “gruit” genoemd. Deze praktijk van het toevoegen van specerijen aan bieren ging door tot in de Renaissance. Een van de populairste specerijen uit die tijd was het fabelachtige “Grains of Paradise”, dat ook in het hedendaagse brouwen een comeback maakt. Tegenwoordig worden specerijen vaak gebruikt om speciale mengsels aan te duiden of als ondersteunende smaakstoffen, niet noodzakelijkerwijs om bieren te conserveren.

Zomerspecialiteiten

De zomer is perfect voor een biertje en een barbecue, met ambachtelijke bieren die bepaalde zomerkruiden gebruiken als de ster van de show. Heldere smaken worden gevierd tijdens dit seizoen, dus sinaasappelschil, limoenschil, pompelmoesschil, mandarijnenschil en citroenschil treden meestal op de voorgrond. Vanille en lavendel komen ook vaak voor. Sommige winterse kruiden vinden bij gelegenheid hun weg naar zomerse bieren, waarbij kruidnagel en salie populaire keuzes zijn.

Herfst- en winterbieren

Dit zijn de maanden waarin bierliefhebbers beginnen te verlangen naar pittigere, zwaardere seizoensbieren en -bieren. Deze bieren zijn robuust en passen goed bij hartigere gerechten die typisch zijn voor de koelere maanden. Sommige van deze volmondige, donkere bieren worden doordrenkt met chilipepers, fruit, kruiden, specerijen en soms zelfs chocolade. Vooral Belgische brouwers gebruiken graag zwarte peper, koriander, paradijskorrels en sinaasappelschil in hun befaamde wintertarwebieren. Amerikanen hebben hun eigen biertradities die teruggaan tot de koloniale tijd, met als veelgebruikte smaken appels en pompoen. Pompoenbieren zijn ongelooflijk populair in de herfst, vooral rond Halloween. Deze bieren doen eerder denken aan pompoentaart, met specerijen als kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, piment en gember als de aangewezen specerijen.

Nieuwe biersmaken

Amerikanen hebben de laatste tien jaar een tandje bijgezet op het vlak van biermaken en bieren op smaak brengen. Regionale micro-brouwerijen gebruiken rozemarijn, chipotle chilipepers, jeneverbessen, kamille, basilicum, en gekonfijte gember naast andere kruiden en specerijen om heerlijke nieuwe biersmaken te creëren.

Exotische Bier Kruiden Gids

Uit gesprekken met verschillende brouwers is gebleken dat dit enkele van de meest populaire “exotische bierkruiden” zijn:

– Piment is een populaire keuze in vakantie- en herfstbieren. Bieren met pompoensmaak worden vaak op smaak gebracht met deze specerij.

Kardemompeulen wordt gebruikt in Belgische en vakantiebieren. De smaak is citroenachtig maar het aroma is ruig, waardoor het zeer multidimensioneel is en een uitstekende keuze voor bier.

– Kaneel wordt vaak gebruikt in Holiday Ales. Deze specerij doet het goed in combinatie met andere specerijen zoals paradijskorrels, sinaasappelschil en vanille.

– Het smaakprofiel van hele koriander zaden is warm en mild zoet. Met een merkbare sinaasappelschil smaak, combineert het goed met gedroogde sinaasappelschil om te resulteren in een uiteindelijke citrusachtige smaak die ideaal is bij het brouwen van Belgische stijl witbier en lichtere bierstijlen.

– Komijn heeft een kruidig-zoete, aromatische smaak met een ietwat bittere ondertoon. Het is perfect in donkere bieren, en het is vooral aanwezig in winterbieren.

– Paradijskorrels worden gebruikt in vakantiebieren en speciale Belgische bieren. De smaak doet denken aan een meer interessante zwarte peper. Deze smaak wordt vaak omschreven als vol en pittig en is een mix van milde zwarte peper, kardemom, koriander en gember. Het aroma van de specerij is vrij citrusachtig.

– Jeneverbessen zijn meestal bekend als smaakmaker voor jenever, maar sinds kort zijn ze ook in de bierwereld te vinden. Het aroma van jeneverbessen is bitterzoet, de smaak is zuiver, een beetje zoet en geeft ook een licht branderig gevoel.

– Limoenschil is lichtzoet, met een bittere smaak. Het aroma is wrang en zuur, waardoor het een verfrissende keuze is voor op de lente en de zomer geïnspireerde bieren.

– Sinaasappelschil wordt gebruikt in Belgische Witbieren en wordt meestal gecombineerd met korianderzaad. De citrussmaak doet het ook goed in porters en stouts.

– Peperkorrels geven smaak aan de populaire farm ale of Saison stijl. Om een mooie, schone peper smaak te krijgen kies een enkele stijl van peperkorrels. Peperkorrels kunnen zwart, groen, wit of rood zijn. Roze peperkorrels worden soms ook gebruikt, hoewel ze niet van de Piper nigrum familie zijn zoals de andere pepersoorten.

Andere populaire bierspecerijen en -kruiden zijn alsem, gedroogde vlierbessen, gedroogde vlierbloesems, rozenbottels, vanilleboon, zout en sarsaparillawortel. Als u de volgende keer een speciaalbier neemt, kijk dan eens of u kunt achterhalen welke specerijen erin zijn verwerkt om het bier zo’n buitengewone smaak te geven.

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy