Home Bier Stipjes op bierflesjes – Waar dienen deze voor?

Stipjes op bierflesjes – Waar dienen deze voor?

by Sander

De stipjes of puntjes op bierflesjes zullen velen van ons niet ontgaan zijn. Maar waar dienen deze stipjes voor en waarom staan deze altijd gegraveerd in bierflesjes?

Reis naar Gulpen

Afgelopen zomer waren wij met een stel vrienden op bezoek bij het Gulpener brouwlokaal. Hier kregen wij verschillende bieren te proeven en kregen wij een rondleiding door de bierbrouwerij. Tijdens deze excursie stelde wij deze vraag aan de gids.

Waar dienen de stipjes voor op een bierflesje? Geven deze aan hoe vaak een flesje is schoongemaakt?

Het antwoord van de gids was kort; Hij zei letterlijk “Ja”.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nader onderzoek

Natuurlijk waren wij niet tevreden met dit korte antwoord en gingen thuis op nader onderzoek uit. Hieruit bleek dat de stipjes op de bierflesjes helemaal niet aangaven hoe vaak een flesje al gerecycled was. Nee deze stippen hebben een hele andere betekenis

Waar dienen deze stippen nou precies voor?

De stippen zijn niet alleen te vinden op bierflesjes maar eigenlijk op alle glazen flesjes. De bobbeltjes geven de maker van de flesjes een herkenningsteken. Elke batch flesjes die gemaakt wordt krijgen elk een uniek herkenningsteken. Het maken van flesjes gaat op een hoog tempo en in een minuut kan een flesjesmachine zeker 500 flessen produceren.

Stel er wordt een fout gemaakt in het productieproces dan hoeft de fabrikant niet elke fles na te lopen. De stipjes op bierflesjes dienen voor het opsporen van een productiefout. Hierdoor hoeft de producent niet zijn gehele productie na te lopen maar kan de foutieve batch opsporen en deze verwijderen.

Worden bierflesjes herbruikt?

Dat bierflesjes worden herbruikt is voor velen vast geen verrassing, maar hoe vaak dit precies gebeurt weten velen niet. Veel mensen denken ook dat een flesje niet wordt herbruikt maar wordt gerecycled. Wij zijn blij om te vermelden dat dit niet het geval is. Een bierflesje wordt namelijk ontdaan van zijn etiket, gespoeld en wordt voorzien van een nieuw etiket.

Hoe vaak kan een bierfles worden hergebruikt?

als ze niet breken, kunnen ze meerdere keren worden hergebruikt. Dat is de reden waarom er vaak een retourbeleid zit op de flessen die we tegenkomen. Het feit dat ze misschien moeilijk te recyclen zijn, maakt hun terugkeer naar hergebruik relevanter. Dit bespaart immers kosten en is beter voor het milieu.

Maar dan, net als andere dingen, zijn er enkele beperkingen aan verbonden. Het is niet mogelijk om iets voor het leven te hergebruiken. Hetzelfde principe geldt voor bierflesjes. Het is niet mogelijk om ze levenslang te hergebruiken.

Dus, als dit het geval is, hoe vaak kun je een bierflesje dan hergebruiken?

De gemiddelde tijd voor hergebruik van bierflesjes is ongeveer 15 keer in zijn levensduur. Dat wil zeggen, ook als je voor de eerste keer een bierflesje koopt. De mogelijkheid bestaat dat de bierfles 14 verschillende rondjes maakt naar de winkel.

Dus daar heb je het, een gemiddelde bierfles heeft meer levens dan de kat met negen levens; het heeft vijftien levens. Is dat niet geweldig?

Lees ook: Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy