Home Bier Wat is bier bostel?

Wat is bier bostel?

by Sander
bierbostel brood

Bierbostel of draf is een goudbruin grutje die een bijproduct is van de brouwerij-industrie die 85 procent van het brouwafval uitmaakt. Bierbostel wordt verkregen als een grotendeels vast residu na wortproductie in het brouwproces. Het product is aanvankelijk nat, met een korte houdbaarheid, maar kan op verschillende manieren worden gedroogd en verwerkt om het te consumeren.

Bierbostel kan erg nuttig zijn en is te verwerken in verschillende voedingsproducten. Veel brouwers denken dat bierbostel enkel geschikt is voor de veehouderij maar er zijn genoeg andere producten mee te maken die ook zeker nuttig zijn voor mensen. Daarnaast kan bostel ook erg nuttig zijn om zo te gebruiken. Hier volgt een opsomming hoe je bierbostel nuttig kan inzetten en hoe je dit toepast.

Omdat bostel overal verkrijgbaar is waar bier wordt geconsumeerd en vaak tegen lage kosten verkrijgbaar is, zijn veel mogelijke toepassingen van dit afval gesuggereerd en bestudeerd om de impact op het milieu te verminderen, zoals gebruik als voedingsadditief, diervoeder of kunstmest.

Bierbostel bestaat uit drie verschillende elementen namelijk:

  • De zaadhuis (veelal gerst)
  • Eiwit
  • En vet

Wat te doen met bier bostel?

1. Bak een brood

Het maken van een bierbostel brood klinkt misschien heel ingewikkeld maar ons is het ook gelukt. Daarnaast wijkt het niet tot nauwelijks af van het traditionele recept. Hieronder een kleine opsomming hoe je hier een brood mee maakt.

Benodigdheden één brood:

  • 200 gram bostel (eenvoudig te vinden, internet, Facebook)
  • 400 gram meel
  • 200 ml bier óf water (Wij raden bier aan. Hierdoor wordt het brood lekker fluffy)
  • 7 gram droge gist
  • 4 gram zout
  • Eetlepel olijfolie
bier en brood

Werkwijze maken bierbostel brood

Om te beginnen met je de droge ingrediënten met elkaar dus het bierbostel, meel, de gist en het zout.

Voeg vervolgens een eetlepel olijfolie toe, meer mag natuurlijk ook. Voeg de helft van je bier of water toe en begin met het mengen. Wanneer er een “deegje” begint te ontstaan voeg je de rest van het bier of het water toe.

Je deeg doe je in een kom en dek je af met een theedoek of folie. Zet deze op een warme plek neer en laat deze circa 1,5 uur rijzen óf totdat deze verdubbelt is in hoeveelheid.

Nadat je deeg aanzienlijk is gegroeid kneed je deze nog even flink na. Vervolgens plaats je het brood nog een halfuurtje in de kom met je theedoek/folie eroverheen.

Bak je brood vervolgens op 200 graden à 60 minuten.

2. Gebruik bierbostel om je tuin op te fleuren

Bierbostel is een ontzettend goed product om je composthoop mee aan te vullen. Voornamelijk in de winter, want het goedje kan behoorlijk heet worden!

bierbostel compost

3. Voeding voor vee

Bierbostel kan ontzettend nuttig zijn om te vermengen met veevoer. Het bevat ontzettend veel eiwitten en sommige dieren kunnen dit enorm goed gebruiken, denk bijvoorbeeld aan kippen! Je kan het niet zomaar aan elk dier geven, paarden kunnen hier bijvoorbeeld totaal niet tegen. Zij kunnen er zelfs aan dood gaan.

Bierbostel voedingswaarde

StofGrammen
NSP545 g
Ruw eiwit240 g
Droge stof220 g
Ruwe celstof179 g
Ruw as43 g
Zetmeel29 g
Melkzuur30 g
Fosfor6,2 g
Suiker5 g
Calcium4,7 g
Kalium0,6 g
Chloor0,3 g

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy