Home Bier Wat is biologisch bier?

Wat is biologisch bier?

by Sander
Biologisch bier

Biologisch bier is precies wat de naam al zegt: biologisch. Klinkt goed. Bijna gezond. Maar wat maakt een biertje nou zozeer biologisch? En wat is dan het verschil met biodynamisch bier? Er zijn dus wel wat onduidelijkheden rondom biobier. In dit artikel gaan we je de net gestelde vragen voor je beantwoorden. Heb je meteen een mooi verhaal als je de volgende keer een biologisch biertje opentrekt.

Bier is niet zomaar biologisch

Voor een product als bier de term biologisch mag dragen, zijn er nogal wat eisen waaraan het moet voldoen. Want de term ‘biologisch’ is namelijk wettelijk beschermd. Ook als je een product eco of organic wilt noemen gelden dezelfde eisen. Dus ‘biologisch’ is meer dan een keurmerk. De werkwijze om – in dit geval – dergelijke bieren te brouwen is letterlijk vastgelegd en producenten, zoals akkerbouwers en brouwer, hebben zich te houden aan deze wet en richtlijnen.

Biologische ingrediënten

Het is misschien een open deur, maar biologisch bier wordt gebrouwen met biologische ingrediënten. Je kunt een biobiertje herkennen aan het Europees Biologisch Keurmerk. Dat geldt dan voor de gerst, de hop en eventuele andere ingrediënten zoals kruiden of fruit. Er bestaat geen biologisch water.

Verder maakt een biologische akkerbouwer geen gebruik van kunstgrepen. Het is volgens de biologische richtlijnen namelijk niet toegestaan om kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Wat overblijft is puur natuur.

Voordelen bio bier:


● Milieuvriendelijk. Bij het brouwen worden er geen chemische onkruidbestrijders gebruik
● Minder hoofdpijn na het drinken van een paar biertjes (geniet, maar drink met mate
● Biologisch bier is ‘gezonder’
● Net zo lekker als ‘gewoon’ bier

Inspectie controleert hoe biologisch het bier is
Zoals gezegd kun je niet zomaar het label ‘biologisch’ op een product plakken. Daar zijn nogal wat eisen waar je eerst aan moet voldoen. Een onafhankelijk instantie genaamd SKAL controleert (in Nederland) of importeurs van biologische producten zich aan de regels houden. Het brouwen van biologisch bier brengt dus extra uitdagingen met zich mee. Dit komt omdat hop, de basisgrondstof van bier, een gevoelige plantensoort is voor ongedierte en onkruid. Hop telen zonder chemische onkruidbestrijders is daarom een uitdaging voor een bierbrouwer.

Biodynamisch bier gaat een stap verder

Tot slot is er ook nog biodynamisch bier. De biologisch-dynamische akkerbouwers gaan hiermee nog wat stappen verder dan hun biologische collega’s. Bij biodynamisch bier is de werkwijze gebaseerd op het antroposofische gedachtegoed van Rudolf Steiner. De akkerbouwers werken zeer nauw verbonden met de natuur en de kosmos.
Biologisch-dynamische bieren is te herkennen aan het Demeter keurmerk. Net zoals bij biologische bieren moeten ook biodynamische bedrijven voldoen aan de Europese richtlijnen voor biologische landbouw. Maar aanvullend ook aan de wereldwijd geldende Demeter Standards. Lokale organisaties kennen per land de keurmerken toe. In Nederland doet Stichting Demeter dat.

Voorbeelden van biologisch bier

Voorbeelden van een typische biologisch bier is onder meer Budels, Parel en de Ur-hop van Gulpener. Bij de laatste brouwen ze bier met water uit eigen bronnen. De hop komt uit eigen hoptuin en de gerst is afkomstig van de boeren uit eigen regio. Niet alleen biologisch maar ook lokaal sterk.

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy