Home SpeciaalbierIPA Wat is speciaalbier?

Wat is speciaalbier?

by Sander
Speciaalbier

Ongetwijfeld kan jouw kennis, oom of vriend een hele uitleg geven wat de definitie van speciaalbier is. Maar om eerlijk te zijn is dit niet heel spannend. Er wordt namelijk onderscheidt gemaakt tussen pils en speciaalbier. Pils worden de “reguliere” bieren genoemd, speciaalbier zijn bieren met een smaakje die vaak een hoger alcoholpercentage bevatten (dit hoeft echter niet het geval te zijn). Onlangs deden wij een onderzoek naar de speciaalbieren van de Aldi, lees hier ons verslag!

Speciaalbier hoor je waarschijnlijk steeds vaker om je heen. Het maakt een flinke opmars en wanneer je iemand in de kroeg of op een feestje vraagt van welk bier ze houden noemen zij steeds minder vaak een regulier pils merk. Dit was vroeger wel vaak het geval, men gaf voorkeur aan HJ, Amstel of Heineken etc. De biercultuur verandert behoorlijk en het marktaandeel van speciale bieren neemt ook steeds meer toe. Wij noemen het eigenlijk bier drinken op een hoger niveau. Waar we vroeger al heel blij werden van een Hertogjannetje op een verjaardag kunnen we het steeds meer waarderen wanneer er ook keuze is uit een speciaalbiertje.

Speciaalbier is hartstikke populair en steeds meer mensen drinken het. Het onderscheidt zich van regulier pils en andere soorten bier. Het prettige van speciaalbier is, is dat de smaken heel erg divers zijn. Hierdoor kan je speciaalbier in elk seizoen van het jaar drinken. In de winter mag een bier vaak wat donkerder en krachtiger van smaak zijn, net zoals in de herfst. In de zomer daarentegen drinken we liever een wat lichtere bieren waardoor je niet gelijk van je stoel valt. Het prettige aan speciaalbier is dat je genoeg keuzes hebt om een goed biertje voor dat moment uit te kiezen.

Speciaal bier terras

Daarnaast is speciaalbier ook erg goed te combineren in combinatie met verschillende gerechten. Hierdoor verovert speciaalbier ook steeds meer marktaandeel van bijvoorbeeld wijn en andere alcoholische dranken. Speciaalbier kan je door de verschillende kruiden en specerijen heel goed combineren met verschillende gerechten. Wist je trouwens dat het de meeste liters bier in China over de toonbank vliegen? Procentueel bedoelen we dan en niet per inwoner.

Opmars speciaalbier

In Nederland kennen wij speciaalbier eigenlijk pas sinds halverwege de jaren tachtig. Voor de jaren tachtig kenden Nederland ook al enkele speciale bieren, deze werden voornamelijk gebrouwen door hobby brouwerijen. Echter was er zoveel vraag naar deze bieren dat de grotere brouwerijen hun kans schoon zagen. Het aantal brouwerijen nam in rap tempo toe en eigenlijk zien we dat deze toename sindsdien niet meer gestopt is.

De afgelopen jaren is speciaalbier echt booming. De grotere brouwerijen hebben deel genomen aan deze hype en alle grote merken willen een graantje meepikken.

De term speciaalbier komt echter niet uit Belgie, maar is introduceert in Nederland. En is een verzamelnaam voor alle bieren die niet onder de naam pils vallen.

Populariteit neemt toe

Met speciaalbier kan je van alles, zo kan je er de lekkerste gerechten mee maken. Zo wordt er heel veel gekookt met guinness. Dit donkere bier met zijn typische aroma leent zich super goed om te combineren met vleesgerechten. En zo heb je nog vele andere speciaalbieren die zich hier goed voor lenen. Bijvoorbeeld een donker bier van Hertog Jan of de speciaal bieren van Grolsch.

Trend speciaalbier

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy