Home SpeciaalbierIPA Wat is speciaalbier?

Wat is speciaalbier?

by Sander
Speciaalbier

Speciaalbier is hartstikke populair en steeds meer mensen drinken het. Het onderscheidt zich van regulier pils en andere soorten bier. Het prettige van speciaalbier is, is dat de smaken heel erg divers zijn. Hierdoor kan je speciaalbier in elk seizoen van het jaar drinken. In de winter mag een bier vaak wat donkerder en krachtiger van smaak zijn, net zoals in de herfst. In de zomer daarentegen drinken we liever een wat lichtere bieren waardoor je niet gelijk van je stoel valt. Het prettige aan speciaalbier is dat je genoeg keuzes hebt om een goed biertje voor dat moment uit te kiezen.

Speciaal bier terras

Daarnaast is speciaalbier ook erg goed te combineren in combinatie met verschillende gerechten. Hierdoor verovert speciaalbier ook steeds meer marktaandeel van bijvoorbeeld wijn en andere alcoholische dranken. Speciaalbier kan je door de verschillende kruiden en specerijen heel goed combineren met verschillende gerechten. Wist je trouwens dat het de meeste liters bier in China over de toonbank vliegen? Procentueel bedoelen we dan en niet per inwoner.

Waar komt speciaalbier vandaan?

De term speciaalbier is ontstaan in de jaren tachtig. Speciaalbier gaat dus al even mee, ondanks dat het nu pas “booming” is. Speciaalbier komt eigenlijk uit Belgie. Deze Belgische bieren wonnen in de jaren tachtig steeds meer terrein in Nederland. Doordat de Nederlandse brouwers hierdoor marktaandeel verloren zijn veel van hen zelf ook speciaalbier gaan brouwen.

De term speciaalbier komt echter niet uit Belgie, maar is introduceert in Nederland. En is een verzamelnaam voor alle bieren die niet onder de naam pils vallen.

Populariteit neemt toe

Met speciaalbier kan je van alles, zo kan je er de lekkerste gerechten mee maken. Zo wordt er heel veel gekookt met guinness. Dit donkere bier met zijn typische aroma leent zich super goed om te combineren met vleesgerechten. En zo heb je nog vele andere speciaalbieren die zich hier goed voor lenen. Bijvoorbeeld een donker bier van Hertog Jan of de speciaal bieren van Grolsch.

Trend speciaalbier

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy