Home Geen categorie Welke zes bierglazen kom je tegen?

Welke zes bierglazen kom je tegen?

by Sander
bierglazen

Voorbij zijn de dagen van het simpel aan de bar om een biertje vragen en het routinematig in een ordinair bierglas te krijgen. De echt goede bars hebben nu dan ook bijna net zoveel glazen als bierstijlen. Dit roept dan ook direct de vraag op: smaakt het bier anders in deze verschillende glazen?

Het kortste antwoord hierop is absoluut: ja! Want de diverse type glazen brengen verschillende smaken in een bier naar voren en benadrukken ze zelfs. Lees vooral verder om hier nog veel meer over te leren.

Waarom heeft een Stella Artois of Duvel bier een speciaal glas?

Net zoals de rode en witte wijnen voor een optimale smaak en drinkgenot in specifieke glazen worden gedronken, is ook de gebogen vorm van een Stella Artois bierglas speciaal ontworpen om de smaak van het bier te versterken, Dit door de aroma’s vrij te geven wanneer de vloeistof erin wordt gegoten. En om de aanwezigheid van de schuimkraag te vergroten.

Ook het Duvel bierglas is vrij groot te noemen. Het heeft een traditioneel tulp ontwerp die vooral veel ruimte voor haar drinkers biedt om hun neus erin te dopen. Om zo het unieke aroma van dit ‘duivelse’ bierbrouwsel volledig in zich op te nemen. En de unieke ‘D’ die aan de binnenkant is geëtst zit er ook niet voor niets. Want het verbetert de hoeveel koolzuurbelletjes die naar boven dansen om zo een prachtige schuimlaag te creëren!

Met goede service kies jij het juist glas

In de horeca laat het gebruik van het juiste glaswerk zien dat je zonder meer om jouw service geeft. Het is een indicatie van professionaliteit op zich. Deze horeca artikelen bedrukken met het logo van de bar, biedt daarnaast de mogelijkheid om het nog verder te personaliseren.

Uiteindelijk is het zo dat als jij een biertje in het juiste bierglas krijgt, dit betekent dat je in een echte bierbar bent! En het is natuurlijk aan te raden om jezelf bij jou thuis ook dezelfde service te verlenen!
Maar voor welk bierglas zou je bij welk biertje willen kiezen?

We noemen hieronder de belangrijkste typen bierglazen op.

Een fluitje

Laten we beginnen met het fluitje, want dit is zeker één van de bekendste bierglazen. Het is een redelijk klein en langwerpig glaasje waar met name lagers en pilseners in wordt geschonken. Het is vooral geschikt voor de biertjes met veel koolzuur.

Een tulpglas

Een tulpglas is vooral geschikt voor de wat sterkere en aromatische bierbrouwsels. Zoals bijvoorbeeld de zwaardere en donkere Belgische ales. Het is een zeer veelzijdig bierglas voorzien van een tulpvormige kelk en een voetstuk met steel. Het biedt lekker veel ruimte voor een schuimkraag, terwijl de vorm van dit bijzondere bierglas perfect de aroma’s vasthoudt.

Een Weizenbier glas

Dit bierglas is speciaal voor het Duitse Weizenbier ontwikkeld maar kan ook prima voor de Weizenbocks en andere tarwebieren gebruikt worden. Dit zijn vooral zeer lange en smalle glazen, met veelal een extra versmalling onderaan het glas. Dit zorgt niet alleen voor een fijnere grip maar zorgt ook voor een mooiere schuimkraag en een verbeterde smaak.

Een bokaal of kelk

Vooral de Belgische bieren, zoals de zwaardere abdij- of trappistenbieren, worden in dit soort glazen geschonken. Het biedt een mooie ronde vorm, die met haar open karakter de geuren en smaken van de dubbel of tripel bieren goed naar voren brengt. Het glas is bovendien gemakkelijk aan de steel vast te houden, waardoor het bier beter op temperatuur blijft.

Een Amsterdammertje

Een Amsterdammertje, die ook vaak een vaasje wordt genoemd, is een zeer praktisch bierglas. Het is soms van een uiterst handige stapelrand voorzien. Net zoals het fluitje is het perfect om lagers en pilseners in te serveren.

De bierpul

Als laatste is er uiteraard de overbekende bierpul die prima tegen een stootje kan. Het belangrijkste kenmerk van de bierpul is haar brede cilindrische vorm met een handvat aan de zijkant. De extra dikke glazen wanden helpen jou je bierbrouwsel beter te isoleren om het zo koel te houden.

Dit terwijl het handvat je helpt voorkomen dat je handen jouw bier per ongeluk opwarmen. Of dat je het per ongeluk laat vallen als je teveel tijdens een Oktoberfeest hebt gedronken! Het is perfect voor Duitse ales en lagers, plus de droge Ierse stouts.

Of je nu zelf een ambachtelijke bierbrouwer bent, een bar hebt of gewoon vanuit het comfort van je huis flink van het drinken van een bijzonder biertje geniet, de manier waarop het biertje geserveerd wordt, is van cruciaal belang voor het genot ervan. Zorg er daarom voor dat het altijd in het juiste type bierglas geschonken wordt!

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy