Home Witbier

Witbier

by Sander

Witbier een kenmerkend biertje met een goede bubbel erin. Lekker als je in het park ligt te chillen met de barbecue naast je zijde. Maar wat is witbier precies en waar komt deze vandaan?

Wat is witbier

Witbier is een biersoort die gemaakt wordt met ongebrande mouten. Zoals bij vele bieren is tarwe ook een belangrijk element die het biertje de kenmerkende smaak geeft. Los van bier, gerst, hop en water kunnen er ook vele andere ingrediënten worden toegevoegd aan dit witte biertje. De link met verschillende kruiden had je waarschijnlijk al gemaakt. Maar had je ooit gedacht dat er sinaasappelschil aan toegevoegd zou worden? Ja, dat kan zeker voorkomen bij dit biertje. Dus wanneer jij weer eens een lekker biertje wilt drinken en je vriendin begint te klagen. Kan je gewoon zeggen dat je aan een fruit smoothie zit.

Wat is witbier

Waar komt dit witte biertje vandaan?

Dit biertje komt officieel bij onze zuidelijke buren vandaan. In België bestaat dit bier al zo’n 400 jaar. Eigenlijk is dit dus een vrij recent biertje wanneer dit vergelijken wordt met andere bieren. Gek genoeg was het bijna gedaan met dit verfrissende biertje. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd er nog nauwelijks witbier gedronken. Gelukkig kwam eindpaas Pierre Celis om de hoek kijken. Deze voormalige melkboer vond het maar zonde dat dit biertje nauwelijks gedronken meer gedronken werd. Hij besloot hier wat aan te doen en kocht met zijn spaargeld Brouwerij De Kluis. Deze lag, hoe kan het ook anders in het dorpje Hoegaarden. De bewoners van het dorpje werden zo enthousiast over dit biertje dat het zich al snel deed verspreiden door het dorp, buiten het dorp naar de stad… en de rest is geschiedenis.

Kapittelhuys
Kapittelhuys

Hoe komt witbier aan zijn naam?

Tsja hier kunnen we heel kort over zijn. We hebben geen flauw idee, heel internet speculeert maar dus wij doen lekker mee.

Theorie 1: Mogelijk verwijst het naar de naar langhalmige gewassen. Geen idee wat dit zijn. Google zelf maar even, wij hebben het opgegeven.

Theorie 2: En dit klinkt iets logischer. Waarschijnlijk komt het van het Oud Nederlandse woord “weit” wat ook wel tarwe betekend. Omdat dit tarwebier vroeger Weitbier heette, bestaat de kans dat ze hier zoveel van gezopen hebben dat het woord uiteindelijk verbasterd is naar Witbier.

Witbier VS. Wiezenbier

Deze twee termen lijken behoorlijk op elkaar maar het zijn niet dezelfde biertjes. Dit heeft voornamelijk te maken met een stukje regelgeving. Over het algemeen moet Weizenbier uit minstens 50% tarwe bestaat en mag naast graan, hop en water geen andere ingrediënten bevallen. Witbier zit helemaal niet aan wet en regelgeving gebonden en mag zoveel ingrediënten bevatten als mogelijk is. Denk hierbij aan de eerder genoemde sinaasappelschil en kruiden.

Dorst gekregen?

Dat kunnen we ons goed voorstellen. Lees meer over verschillende soorten bier, bijvoorbeeld donker bier, triple bier of een IPA voor de liefhebber. Lijkt het je tof om te koken met bier of wil je gewoon wat lekkers eten bij je biertje? Check dan recepten met bier. Lees toffe verhalen of doe inspiratie op voor een lekker avondje tafelen.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy