Home Bier Wat te doen met (bier) bostel?

Wat te doen met (bier) bostel?

by Sander
bierbostel brood

Bierbostel, ook wel draf genoemd is een restproduct dat vrijkomt nadat er bier is gebrouwen. Dit goudbruine grutje is in de ogen van veel bierbrouwers een nutteloos product. Echter kan het bierbostel erg nuttig zijn en is te verwerken in verschillende voedingsproducten. Veel brouwers denken dat bierbostel enkel geschikt is voor de veehouderij maar er zijn genoeg andere producten mee te maken die ook zeker nuttig zijn voor ons mensen. Daarnaast kan bostel ook erg nuttig zijn om zo te gebruiken. Hier volgt een opsomming hoe je bierbostel nuttig kan inzetten en hoe je dit toepast.

Bierbostel bestaat uit drie verschillende elementen namelijk:

  • De zaadhuis (veelal gerst)
  • Eiwit
  • En vet

Toepassingen bierbostel

1. Bak een brood

Het maken van een bierbostel brood klinkt misschien heel ingewikkeld maar ons is het ook gelukt. Daarnaast wijkt het niet tot nauwelijks af van het traditionele recept. Hieronder een kleine opsomming hoe je hier een brood mee maakt.

Benodigdheden één brood:

  • 200 gram bostel (eenvoudig te vinden, internet, Facebook)
  • 400 gram meel
  • 200 ml bier óf water (Wij raden bier aan. Hierdoor wordt het brood lekker fluffy)
  • 7 gram droge gist
  • 4 gram zout
  • Eetlepel olijfolie
bier en brood

Werkwijze maken bierbostel brood

Om te beginnen met je de droge ingrediënten met elkaar dus het bierbostel, meel, de gist en het zout.

Voeg vervolgens een eetlepel olijfolie toe, meer mag natuurlijk ook. Voeg de helft van je bier of water toe en begin met het mengen. Wanneer er een “deegje” begint te ontstaan voeg je de rest van het bier of het water toe.

Je deeg doe je in een kom en dek je af met een theedoek of folie. Zet deze op een warme plek neer en laat deze circa 1,5 uur rijzen óf totdat deze verdubbelt is in hoeveelheid.

Nadat je deeg aanzienlijk is gegroeid kneed je deze nog even flink na. Vervolgens plaats je het brood nog een halfuurtje in de kom met je theedoek/folie eroverheen.

Bak je brood vervolgens op 200 graden à 60 minuten.

2. Gebruik bierbostel om je tuin op te fleuren

Bierbostel is een ontzettend goed product om je composthoop mee aan te vullen. Voornamelijk in de winter, want het goedje kan behoorlijk heet worden!

bierbostel compost

3. Voeding voor vee

Bierbostel kan ontzettend nuttig zijn om te vermengen met veevoer. Het bevat ontzettend veel eiwitten en sommige dieren kunnen dit enorm goed gebruiken, denk bijvoorbeeld aan kippen! Je kan het niet zomaar aan elk dier geven, paarden kunnen hier bijvoorbeeld totaal niet tegen. Zij kunnen er zelfs aan dood gaan.

Leave a Comment

Ook interessant

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy